Μειώστε τις κλοπές εμπορευμάτων στο ελάχιστο
8 Φεβρουαρίου 2017
Χρήση Υγραερίου με Ασφάλεια!
16 Μαρτίου 2017

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε κάτι διαφορετικό. Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να προστατευθούμε από εξωτερικούς κινδύνους, με διάφορες συμβουλές αλλά και λύσεις ασφαλείας.

Το ερώτημα εδώ είναι πως πραγματικά μπορούμε να προστατευθούμε από εσωτερικούς παράγοντες;; Ο λόγος για πυρκαγιά σε οικία αποτελεί συμβάν που αδιαμφισβήτητα, η αντιμετώπιση του χρήζει τεράστιας δυσκολίας, συνήθως λόγω έλλειψης ψυχραιμίας αλλά και γνώσεων.

Τι πρέπει να διασφαλίζουμε πριν συμβεί μια πυρκαγιά και πώς να την αντιμετωπίσουμε.

ΤΣΙΓΑΡΑ – ΠΟΥΡΑ

Η απρόσεκτη ρήξη αναμμένων τσιγάρων είναι μια από τις κύριες αιτίες οικιακών πυρκαγιών. Σημαντικό είναι να ελέγχουμε σε καναπέδες – καρέκλες για τυχόν ξεχασμένη ύπαρξη τσιγάρου ή καύτρας.

ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ

Ο καπνός από φωτιά ζαλίζει. Εάν κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια μια πυρκαγιάς τότε πιθανότατα ο καπνός όχι μόνο δεν θα μας ξυπνήσει αλλά θα μας «βοηθήσει» να κοιμηθούμε ακόμη πιο βαριά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εγκαταστήσει στο σπίτι μας πυρανιχνευτές. Οι πυρανιχνευτές μας προειδοποιούν με συγκεκριμένο ήχο για μια φωτιά και μας δίδουν περισσότερο χρόνο για να διαφύγουμε. Έτσι είναι απαραίτητο εργαλείο για την άμεση διαφυγή μας από τον χώρο και φροντίζουμε να τοποθετούμε σε όλους τους ορόφους του σπιτιού μας.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ

Πρέπει να έχουμε στην κατοχή μας φορητούς πυροσβεστήρες αλλά και να συμβουλευτούμε ειδικούς ασφαλείας πως μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε. Το καλύτερο μέρος τοποθέτησης τους είναι σίγουρα κοντά στην έξοδο ενός χώρου έτσι ώστε να μπορούμε να καταπολεμήσουμε την φωτιά αλλά και για να μας βοηθήσει να διαφύγουμε με ασφάλεια.

ΒΕΝΖΙΝΗ

Δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσουμε στο σπίτι βενζίνη. Είναι τρομερά εύφλεκτη και επικίνδυνη.

ΠΑΙΔΙΑ

Η περιέργεια των παιδιών είναι γνωστή και αρκετές φορές αυτή η περιέργεια έχει αποβεί μοιραία. Γι’ αυτό φροντίζουμε να τοποθετούμε σπίρτα και αναπτήρες κάπου ψηλά και απομακρυσμένα και φροντίζουμε να ενημερώνουμε τα παιδιά μας τους κινδύνους που προκαλούν.

ΧΩΡΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ – ΚΥΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Η κουζίνα είναι ο χώρος από όπου ξεκινούν οι περισσότερες πυρκαγιές. Έτσι…

  • Μαθαίνουμε πως να χρησιμοποιούμε τον πυροσβεστήρα που έχουμε στην κουζίνα.
  • Όταν μαγειρεύουμε ποτέ δεν φεύγουμε από την κουζίνα αλλά μένουμε εκεί για να προσέχουμε.
  • Εάν πιάσει φωτιά το λάδι την στιγμή που τηγανίζουμε, δεν ρίχνουμε νερό για να την σβήσουμε. Χρησιμοποιούμε την ειδική κουβέρτα ή χοντρή πετσέτα.
  • Η φωτιά σε κατσαρόλα μπορεί να σβήσει εύκολα βάζοντας το καπάκι από πάνω.
  • Αλλάζουμε συχνά το φίλτρο του απορροφητήρα ώστε να είναι όσο το δυνατό καθαρό.
  • Η χρήση και συντήρηση του φούρνου μικροκυμάτων καθώς και κάθε άλλης συσκευής της κουζίνας πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Δεν πρέπει να αφήνουμε καντήλια και κεριά αναμμένα ή λαμπάκια.
  • Σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς καλούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 112.

ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ-ΤΖΑΚΙ

Τις κινητές θερμαντικές συσκευές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για θέρμανση. Κρατάμε την σόμπα μακριά από κάθε τι που μπορεί να καεί, δεν αφήνουμε να λειτουργεί χωρίς να είναι κάποιος παρών και δεν τοποθετούμε ΠΟΤΕ αντικείμενα πάνω τους.

ΚΑΠΝΟΣ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ

Ο καπνός ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στις πυρκαγιές. Αν εκδηλωθεί πυρκαγιά και χρειαστεί να περάσουμε μέσα από καπνό, τότε σερνόμαστε χαμηλά (κάνοντας έρπει) κάτω από τον καπνό κρατώντας το κεφάλι μας 40 – 60 εκατοστά ψηλά από το πάτωμα.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σε περίπτωση που πιάσουν τα ρούχα μας φωτιά.. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ! Μείνετε εκεί που είστε και πέστε κάτω στο πάτωμα καλύπτοντας το πρόσωπο σας. Με γρήγορους ρυθμούς αρχίστε να κινήστε συνεχώς κυκλικά σαν κύλινδρος μέχρι να σβήσει ο φωτιά. Ενώ σε περίπτωση που πιάσουν τα ρούχα κάποιου άλλου φωτιά η πιο εύκολη λύση για να τον βοηθήσουμε είναι να προσπαθήσουμε να σβήσουμε τη φωτιά με κάποια χοντρή κουβέρτα ή παλτό.

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Το πρόβλημα στις μονοκατοικίες ξεκινά από την αυλή. Έτσι…

  • Μετά το ψήσιμο σβήνουμε τα κάρβουνα με νερό
  • Φροντίζουμε να έχουμε τασάκια που θα τα έχουμε γεμίσει με νερό
  • Μεγεθύνουμε την περίμετρο του οικοπέδου μας ώστε η φωτιά είτε να περιοριστεί ή να μην εισέλθει.
  • Σε περίπτωση που θέλουμε να κάψουμε ξύλα ή χόρτα θα πρέπει πρώτα να ελέγξουμε και να σιγουρευτούμε πως δεν έχει αέρα και να χρησιμοποιήσουμε για περισσότερη ασφάλεια κάποιο ειδικό βαρέλι για να το περιορίσουμε.

ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

  • ελέγχουμε ότι τα παράθυρα είναι κλειστά και ασφαλισμένα
  • ελέγχουμε ότι οι πόρτες είναι κλειδωμένες, τα παντζούρια κατεβασμένα
  • ελέγχουμε ότι οι ηλεκτρικές συσκευές είναι κλειστές
  • ελέγχουμε ότι έχουμε σβήσει εντελώς το τζάκι
  • ελέγχουμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει κεριά και καντήλια αναμμένα.
  • ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΝΥΧΝΕΥΣΗΣ

Βρείτε  ΕΔΩ μερικές προτάσεις αναλόγως της δικής σας ανάγκης για πυροπροστασία!

https://piperaris.com/services/συναγερμός-πυρανίχνευσης

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ 77772288

elΕλληνικα

Ελληνικα