συμβουλές αυτοματισμού για ένα έξυπνο σπίτι - smart home cyprus
Συμβουλές αυτοματισμού για ένα Έξυπνο Σπίτι
12 Απριλίου 2019
cctv installation on Salamis Akritas in Cyprus
Πάμε για ταξίδια… με τον Salamis Akritas
16 Απριλίου 2019
Η Γαλλία ζει μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της και ο θρήνος είναι παγκόσμιος. Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της γαλλικής πρωτεύουσας υπέστη τεράστιες υλικές ζημιές μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε. Η Παναγία των Παρισίων με ιστορία άνω των 850 χρόνων. 

Η καταστροφική πυρκαγιά, απείλησε να αλλάξει για πάντα την αρχιτεκτονική του Παρισιού.  Κινδύνεψε να καταστραφεί ένα σύμβολο της καθολικής εκκλησίας –και μάλιστα στο ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών.

Οι φλόγες κατέκαιγαν τον καθεδρικό ναό για αρκετές ώρες, καταστρέφοντας το 850 ετών κωδωνοστάσιο και στη στέγη.

Η μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισαν με την πυρκαγιά ήταν ότι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα κατάσβεσης, προκειμένου να προστατεύσουν όσο είναι εφικτό τα θεμέλια του κτιρίου.  Ωστόσο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά, αποτρέποντας την ολική καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.

«Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

Στον Καθεδρικό Ναό γίνονταν εργασίες συντήρησης, καθώς το κτίριο παρουσίαζε προβλήματα σταθερότητας. Σε ορισμένα τμήματά του υπήρχαν σκαλωσιές, ενώ τα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί την περασμένη εβδομάδα. Σώθηκε την υστάτη από ολική καταστροφή η κύρια δομή του ναού, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Οι δύο πύργοι του καθεδρικού ναού, οι οποίοι έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο από το διήγημα του Βίκτωρος Ουγκό «Παναγιά των Παρισίων» και τον ήρωά του Κουασιμόδο, σώθηκαν από την καταστροφή. Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής ανέφεραν ότι από την πύρινη λαίλαπα γλίτωσε και η πέτρινη πρόσοψη, καθώς και ορισμένα σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο ναό, όπως το ακάνθινο στεφάνι. 

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν χτες στην «καρδιά» του Παρισιού ήταν συγκλονιστικές. Έξω από τον ναό, πολίτες και τουρίστες είχαν πέσει στα γόνατα για να προσευχηθούν για τη σωτηρία της«Παναγίας των Παρισίων», ενώ πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα για να σώσουν τα δεκάδες σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια από τις φλόγες.

 

Πηγή: CNN.GR

enEnglishelΕλληνικα

Ελληνικα