Έκλεψε αυτοκίνητο με gps… και το βρήκαν
15 Ιανουαρίου 2020
«3 Λεπτά» με τον Μάριο Τρύφωνος
10 Μαρτίου 2020

Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά τους πολίτες, ότι επιπρόσθετα των προσπαθειών που καταβάλλει η Αστυνομία για πρόληψη των διαρρήξεων και κλοπών από κατοικίες αλλά και από άλλα υποστατικά, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία της περιουσίας τους.

Ενδεικτικά, παρατίθεται σειρά προληπτικών μέτρων που συμβουλεύονται οι ένοικοι κατοικιών και οι ιδιοκτήτες και προσωπικό καταστημάτων να λαμβάνουν:

Ιδιοκτήτες κατοικιών
1. Πριν αποχωρήσουμε από το σπίτι μας, βεβαιωνόμαστε ότι δεν αφήσαμε ενδείξεις που προδίδουν την απουσία μας.

2. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε ανάρτηση ή κοινοποίηση στα ηλεκτρονικά μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία ενδεχομένως να αναφέρει πού βρισκόμαστε και να προδίδει ότι απουσιάζουμε από την κατοικία μας.

3. Φροντίζουμε να είναι καλά κλειδωμένο το σπίτι μας, έχοντας ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.

4. Δεν αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.

5. Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα ή σε επισφαλή σημεία, χρήματα, κοσμήματα ή άλλα τιμαλφή και σημαντικά έγγραφα.

6. Εάν στο σπίτι μας υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού ή και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, βεβαιωνόμαστε ότι τα έχουμε θέσει σε λειτουργία.

7. Συνεργαζόμαστε με άτομα της εμπιστοσύνης μας, όπως οι γονείς ή τα ενήλικα παιδιά μας, ώστε να ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η κατοικία μας, ενόσω απουσιάζουμε από αυτή.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων
 
1. Κατά τις ώρες κλεισίματος του καταστήματος αφήνουμε ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές του καταστήματος.

2. Δεν αφήνουμε μεγάλα χρηματικά ποσά ή άλλη προσωπική περιουσία μας, εκτεθειμένα σε επισφαλή σημεία.

3. Φροντίζουμε να είναι καλά κλειδωμένο το κατάστημα μας, έχοντας ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.

4. Δεν αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.

5. Εάν τα εμπορεύματα του καταστήματός μας διαθέτουν σειριακούς αριθμούς, τηρούμε αρχείο των σειριακών αριθμών τους, ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός και η αναγνώριση των εμπορευμάτων σε περίπτωσης κλοπής τους.

6. Εάν στο κατάστημά μας υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού ή και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, βεβαιωνόμαστε ότι τα έχουμε θέσει σε λειτουργία.

7. Προτρέπονται οι ιδιοκτήτες και εργασιακό προσωπικό καταστημάτων να βρίσκονται σε εγρήγορση, ιδιαίτερα κατά το χρόνο μεταφοράς χρημάτων όταν ανοίγουν ή κλείνουν το κατάστημα τους, αφού τότε υπάρχει ο κίνδυνος διάπραξης ληστείας εναντίον τους.

Γενικότερα, προτρέπεται το κοινό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που αντιληφθεί οτιδήποτε το ύποπτο, όπως πρόσωπα ή οχήματα που κινούνται ύποπτα,  να ενημερώνει αμέσως τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.

Τέλος, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη σωματική ακεραιότητα, ασφάλεια και υγεία μας, αποφεύγουμε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο, το οποίο ενδεχομένως να αντιδράσει και επιθετικά εναντίον μας. Η διακριτική παρατήρηση των υπόπτων προσώπων και η άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας είναι ο ασφαλέστερος χειρισμός τέτοιων περιστατικών εκ μέρους των πολιτών.

Πηγή: cypruspolicenews.com/

Βρείτε εδώ ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας

elΕλληνικα

Ελληνικα