fbpx
διερρηξαν δωμάτια ξενοδοχείου στην Κύπρο
Διέρρηξαν τρία δωμάτια ξενοδοχείου
22 Ιουλίου 2019
διάρρηξη σε οικεία ρώσου
Διαρρήκτες μπούκαραν σε οικία Ρώσου
18 Σεπτεμβρίου 2019

Πάρε τα μέτρα σου και άραξε

Πάρε τα μέτρα σου και άραξε!

Βρισκόμαστε στα μέσα του Αυγούστου και είναι καιρός των διακοπών.  Αν κι εσείς ετοιμάζεστε για διακοπές στην Κύπρο ή και στο εξωτερικό να θυμάστε κάποια βασικά μέτρα, που θα κρατήσουν ασφαλή την περιουσία σας όσο θα λείπετε.  Άλλωστε, στις διακοπές περνάμε πάντα καλύτερα όταν ξέρουμε ότι η περιουσία μας είναι ασφαλής. Οπότε …λαμβάνουμε τα μέτρα μας και θα διατηρήσουμε τις καλύτερες αναμνήσεις από τις διακοπές μας.

Κάντε το σπίτι σας να φαίνεται σαν να είστε εκεί.

Ο κάθε διαρρήκτης θεωρεί, ως ευκολότερο στόχο, ένα σπίτι, του οποίου οι ένοικοι απουσιάζουν. Οπότε το πρώτο μας μέλημα είναι να φροντίσουμε όσο γίνεται να φαίνεται το σπίτι μας σαν να είμαστε εκεί.

Οι χρονοδιακόπτες μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό μέσο για να φαίνεται σα να είμαστε στο σπίτι μας ενώ εμείς απουσιάζουμε.  Με τον τρόπο αυτό, τα φώτα του σπιτιού μας ανάβουν και σβήνουν κατά διαστήματα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται εκεί.

Επίσης ζητάμε από κάποιο έμπιστο πρόσωπο να συλλέγει την αλληλογραφία μας. Ένα γεμάτο γραμματοκιβώτιο είναι σημάδι που προδίδει εύκολα την πολυήμερη απουσία κάποιου από το σπίτι.

Το ίδιο συμβαίνει και με οτιδήποτε συνηθίζετε να λαμβάνετε μέσω ταχυδρομείου σε τακτική βάση στο σπίτι σας. Είναι καλό, πριν φύγετε να ακυρώσετε τις παραδώσεις αυτές για την περίοδο που θα απουσιάζετε, ή και πάλι να ζητήσετε από κάποιο άτομο της εμπιστοσύνης σας να αναλάβει τη συλλογή τους.

Η καλή σχέση με τους γείτονές μας, είναι χρήσιμη κατά την απουσία μας.

Λένε πως ο καλός γείτονας είναι χρυσάφι και δεν λέγεται τυχαία. Ένας καλός γείτονας, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στο να φαίνεται σα να είμαστε σπίτι κατά την απουσία μας.

Όταν λείπου με λείπει και το αμάξι μας από το χώρο στάθμευσης του σπιτιού μας. Μπορούμε να ζητήσουμε από το γείνονα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παρκάρει στο δικό μας χώρο στάθμευσης.
Μπορούμε επίσης να του ζητήσουμε να ελέγχει το σπίτι μας για το διάστημα που απουσιάζουμε.

Να τον ευχαριστήσουμε όταν επιστρέψουμε και να του ανταποδώσουμε ανάλογα.

Ουσιαστικά μέτρα άμεσης προστασίας της περιουσίας μας

Όσα μέτρα αναφέραμε πιο πάνω αποτελούν μέτρα αποφυγής να γίνει το σπίτι μας στόχος των διαρρηκτών. Ο κίνδυνος όμως παραμένει, γι’ αυτό και λαμβάνουμε μέτρα άμεσης προστασίας της περιουσίας μας. Αυτά τα μέτρα είναι ακόμα πιο απλά από αυτά που αναφέραμε πιο πάνω.

Το βασικό και πρώτο που πρέπει να ελέγξουμε είναι ότι έχουμε κλειδώσει όλες τις εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας.

Επιπλέον βασικό είναι να θέσουμε σε λειτουργία το σύστημα συναγερμού και το σύστημα cctv , εφόσον το έχουμε εγκατεστημένο και λειτουργήσιμο.

Ελέγχουμε και επιβεβαιώνουμε ότι δεν έχουμε αφήσει εκτεθημένα σε εξωτερικό χώρο, σκάλες ή διάφορα εργαλεία κήπου. Αντικείμενα δηλαδή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο κάθε επίδοξος διαρρήκτης για να εισβάλει στο σπίτι σας. Όλα τα εργαλεία αυτά τοποθετήστε τα σε εσωτερικό και ασφαλή χώρο.

Αν στο σπίτι μας έχουμε πολύτιμα αντικέιμενα, χρήματα ή χρυσαφικά τα φυλάμε στο χρηματοκιβώτιο μας – αν υπάρχει. Εναλλακτικά καλύτερα να τα εμπιστούμε σε άτομα της εμπιστοσύνης μας να τα έχουν στη φύλαξη τους μέχρι να επιστρέψουμε.

Προσέχουμε τη γενικότερη συμπεριφορά μας 

Η συζήτηση και αποκάλυψη του προγράμματος των διακοπών μας με αγνώστους δεν ενδείκνυται. Όπως δεν ενδείκνυται και η ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι φεύγετε ή βρίσκεστε ακόμα σε διακοπές.  Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, για τους διαρρήκτες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Προτιμήστε να μοιραστείτε φωτογραφίες και εμπειρίες από τις αναμνήσεις σας μετά την επιστροφή σας στο σπίτι.

Τέλος, φεύγοντας για τις διακοπές μας, δεν γράφουμε ποτέ δημόσια – στις αποσκευές μας την ακριβή διεύθυνση μας. Για την ασφάλεια των αποσκευών μας είναι αρκετό να αναγραφεί το όνομα, το τηλέφωνο και η χώρα διαμονής μας.

Καλές διακοπές!

 

Πηγή: cypruspolicenews.com

elΕλληνικα

Ελληνικα