Χριστουγεννιάτικες Κλοπές
4 Δεκεμβρίου 2017
Μέτρα Ασφάλειας και Προστασίας – Πρώτη Ενημέρωση – ΡΙΚ 8/5/2018
8 Μαΐου 2018

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΟΒΑΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΝ ΦΟΝΟ

Το πιο κοινό μέτρο προστασίας που λαμβάνουν για προστασία της περιουσίας τους είναι τα συστήματα συναγερμού και οι κάμερες ασφαλείας

Οι τρεις σοκαριστικοί φόνοι που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, με θύματα απλούς πολίτες, φαίνεται να τρόμαξαν τους Κυπρίους, με το 64% να δηλώνουν πως το αίσθημα ανασφάλειάς τους έχει αυξηθεί και το 25% να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας της περιουσίας τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής, οκτώ στους δέκα πολίτες αισθάνονται ότι τους τελευταίους μήνες η εγκληματικότητα στην Κύπρο έχει αυξηθεί και έχουν την εντύπωση πως σήμερα διαπράττονται περισσότερα σοβαρά εγκλήματα στο νησί μας απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Ως τον κυριότερο παράγοντα για την εγκληματικότητα στον τόπο μας, οι πολίτες θεωρούν την οικονομική κρίση, ακολουθούμενη από τα ναρκωτικά, ενώ τη μεγαλύτερη ανησυχία τους την προκαλούν «καθημερινά» εγκλήματα, όπως οι διαρρήξεις και οι κλοπές, καθώς και οι φόνοι.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: Μάιος 2018,
Κάλυψη: Παγκύπρια – Αστικές & Αγροτικές περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Πώς αισθανόμαστε

Ένας στους τέσσερεις Κυπρίους δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς σήμερα, ενώ ποσοστό 32% δηλώνουν πως αισθάνονται λίγο ασφαλείς. Πολύ ασφαλείς αισθάνονται το 12% και αρκετά το 31%. Δημογραφικά, λιγότερο ασφαλείς αισθάνονται οι πολίτες ηλικίας 65+, αφού η απάντηση «καθόλου ασφαλής» αγγίζει το 38%. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη ασφάλεια αισθάνονται οι συμπολίτες μας ηλικίας 25-44, που νιώθουν πολύ ασφαλείς σε ποσοστό 18% και αρκετά ασφαλείς σε ποσοστό 40%. Έξι στις δέκα γυναίκες αισθάνονται λίγο ή καθόλου ασφαλείς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 45%.

Βλέπουν αύξηση

Το 86% των πολιτών αισθάνονται ότι τους τελευταίους μήνες η εγκληματικότητα στην Κύπρο έχει αυξηθεί. Το εύρημα αυτό, βεβαίως, προκύπτει υπό το φως και των δύο σοβαρότατων εγκλημάτων στον Στρόβολο και την Αγλαντζιά τις τελευταίες ημέρες, στα οποία δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα και ενδεχομένως να αποτελεί αποτύπωση της συναισθηματικής φόρτισης που αυτά προκάλεσαν, δεδομένου ότι αυξήθηκε το αίσθημα της ανασφάλειας. Ταυτόχρονα, οκτώ στους δέκα Κυπρίους θεωρούν πως σήμερα διαπράττονται στον τόπο μας περισσότερα σοβαρά εγκλήματα σε σχέση με το παρελθόν, αντίληψη που ανάγεται σε μία ευρύτερη χρονική περίοδο και δεν περιορίζεται στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Η εντύπωση αυτή, βεβαίως, μπορεί να σχετίζεται και με τη μικρότερη δημοσιότητα που ελάμβανε η εγκληματική δραστηριότητα στην προ διαδικτύου εποχή.

Μεγαλύτερη ανασφάλεια

Μετά τους τρομακτικούς φόνους των Γιώργου Χατζηγεωργίου, Ντίνας Σεργίου και Ανδρούλας Βανέζη, έξι στους δέκα Κυπρίους δηλώνουν πως το αίσθημα ανασφάλειάς τους έχει αυξηθεί, ενώ το 36% αναφέρουν πως παραμένει στα ίδια επίπεδα. Δεδομένου ότι πρόκειται για εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον ατόμων με τα οποία εύκολα μπορεί ο μέσος Κύπριος να συνταυτιστεί και όχι άτομα του υποκόσμου, το εύρημα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Το ένα τέταρτο των πολιτών, μάλιστα, προσέτρεξαν στη λήψη πρόσθετων μέτρων για να προστατέψουν την περιουσία τους, αν και το 75% δεν προέβησαν σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Συναγερμοί και κλειδαριές

Το πιο κοινό μέτρο προστασίας που λαμβάνουν οι πολίτες για προστασία της περιουσίας τους είναι τα συστήματα συναγερμού και οι κάμερες ασφαλείας, σε ποσοστό 44%. Ακολουθούν οι κλειδαριές ασφαλείας με 28%. Άλλα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είναι η ενίσχυση των πορτών και παραθύρων των σπιτιών και το κλείδωμα, ενώ 8% δηλώνουν πως έχουν σκύλο-φρουρό.

Διαρρήξεις και κλοπές

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα πως οι εγκληματικές ενέργειες που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες είναι αυτές που θεωρητικά θα μπορούσαν να τους καταστήσουν ευκολότερα στόχο και όχι τα πλέον σοβαρά εγκλήματα, εξαιρουμένου του φόνου. Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς ανησυχούν για διαρρήξεις σπιτιών, καταστημάτων και οχημάτων, ενώ ακόμη 41% ανησυχούν για κλοπές, όπως να πέσουν θύμα τσαντάκηδων. Οι φόνοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 44%, ενώ ανησυχία σε ποσοστό 14% προκαλούν τα σεξουαλικά εγκλήματα. Οι απαγωγές, η χρήση ναρκωτικών, οι ξυλοδαρμοί και το ηλεκτρονικό έγκλημα συγκεντρώνουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά, ενώ οι εμπρησμοί και οι βόμβες, που αποτελούν δραστηριότητα που συνήθως διασυνδέεται με τον υπόκοσμο στο μυαλό των πολιτών, ανησυχούν μόνο το 4%.

Αξιολόγηση Αστυνομίας

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του έργου της Αστυνομίας, οι απόψεις δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικές. Η Δύναμη περνά τη «βάση» μόνο σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση εγκλημάτων, τομέας στον οποίο το 9% την θεωρούν πολύ αποτελεσματική και το 48% αρκετά αποτελεσματική. Στον τομέα της πρόληψης, μόνο τέσσερεις στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι είναι πολύ ή αρκετά αποτελεσματική η κυπριακή Αστυνομία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την καταπολέμηση εγκλημάτων, για την οποία το 43% πιστεύουν πως είναι λίγο αποτελεσματική και 13% καθόλου.

Η κρίση στην κορυφή

Ως τον νούμερο ένα παράγοντα για την εγκληματικότητα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζουν την οικονομική κρίση το 56% των πολιτών. Πρόκειται για ένα εύρημα που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τους αρμοδίους. Ακολουθούν τα ναρκωτικά με 47% και το μεταναστευτικό με 31%. Η διάβρωση του κοινωνικού ιστού και η διαφθορά αποτελούν πολύ πιο ανίσχυρους παράγοντες, ενώ η έλλειψη αυστηρών ποινών και ηθικών αρχών θεωρούνται λόγοι που ωθούν στην εγκληματικότητα σε χαμηλό βαθμό. Μάλιστα, έξι στους δέκα πολίτες αναμένουν ότι η εγκληματικότητα θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, σε αντίθεση με το 29% που έχουν διαφορετική άποψη.

 

Πηγή: sigmalive.com, η σημερινή της κυριακής

elΕλληνικα

Ελληνικα