Ο υπόκοσμος σηκώνει κεφάλι στο κράτος
14 Μαΐου 2018
Λευκωσία: Κατέγραφε με κάμερα τους περαστικούς
15 Μαΐου 2018

Στον απόηχο της στυγερής διπλής δολοφονίας του ζεύγους στον Στρόβολο που, όπως φαίνεται, έπεσε θύμα μιας κακοσχεδιασμένης ληστείας, αλλά και του φόνου της 80χρονης στην Αγλαντζιά που βρέθηκε φιμωμένη με κολλητική ταινία και με δεμένα τα χέρια μέσα στο ίδιο της το σπίτι, η κυπριακή κοινωνία προσπαθεί να βρει τον τρόπο να νιώσει ασφαλής.

Άπαντες θεωρούν πως το έγκλημα βρίσκεται σε έξαρση και είτε αυτό δικαιολογείται από τους αριθμούς είτε προκύπτει ως εντύπωση από τα τελευταία φονικά και από άλλες ιστορίες του αστυνομικού ρεπορτάζ, όπως τα πυρά εναντίον αστυνομικών από ανθρώπους του υποκόσμου, αυτό που επικρατεί είναι ένα αίσθημα γενικής ανασφάλειας.

 Αύξηση 30%

Δεν πρόκειται για δικό μας αυθαίρετο συμπέρασμα. Είναι κάτι που προκύπτει από τα δεδομένα της αγοράς. Δύο μεγάλες εταιρείες που ειδικεύονται στα συστήματα ασφαλείας κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης συστημάτων συναγερμού και όχι μόνο, που μπορεί να ξεπερνά το 30% τις τελευταίες εβδομάδες.

 Τα θέλουν χθες

«Μετά το διπλό φονικό δεν σταματούν τα τηλεφωνήματα. Γίνεται πανικός… Θέλουν να τους εγκαταστήσουμε συστήματα συναγερμού… χθες. Θέλουν άμεση εγκατάσταση. Είμαι οκτώ χρόνια στην εταιρεία και πρώτη φορά βλέπω τόσο μεγάλη συρροή. Εκτός από τους νέους πελάτες, τηλεφωνήματα δεχόμαστε κι από υφιστάμενους πελάτες που θέλουν ενίσχυση των συστημάτων τους», λέει στον «Π» εκπρόσωπος της μιας εταιρείας, προσθέτοντας ότι πολλοί ζητούν να προσθέσουν συναγερμό ακόμα και στην τουαλέτα!

 Κι όταν πάνε για ύπνο

Όπως προσθέτει ο εκπρόσωπος της δεύτερης εταιρείας, τα περισσότερα αιτήματα αφορούν οικίες, αλλά κάποιοι έσπευσαν να καλύψουν καλύτερα και την ασφάλεια των χώρων εργασίας τους. Πολλά είναι, όπως σημείωσε, τα αιτήματα υφιστάμενων πελατών που θέλουν κάλυψη και σε άλλους χώρους, ή τοποθέτηση και καμερών, ή χρηματοκιβώτια ή ακόμη και πιο εξελιγμένα συστήματα συναγερμού, ενώ ζητούν αυξημένη κάλυψη περιμετρικά των σπιτιών τους. «Θέλουν να είναι ήσυχοι την ώρα που θα πάνε για ύπνο. Πάντως, πιο ευαίσθητος αυτές τις μέρες είναι ο κόσμος με μωρά. Φαίνεται πως μετά από τα γεγονότα έγινε προτεραιότητα η ασφάλεια», σημείωσε…

 Κλειδαριές ασφαλείας

Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά, όπου υπάρχει σύστημα συναγερμού μειώνεται δραματικά το ποσοστό κινδύνου για να γίνει διάρρηξη σε ένα σπίτι. Ουσιαστικά, ο συναγερμός λειτουργεί αποτρεπτικά για τους κλέφτες. Όμως και μια κλειδαριά ασφαλείας μπορεί να κάνει δουλειά. Όπως μας είπε κλειδαράς με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα αυτές τις μέρες από τρομοκρατημένους πολίτες που άρχισαν να ψάχνονται για να αυξήσουν την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Και περιγράφει: «Όταν ένας διαρρήκτης θέλει να μπει σε ένα σπίτι, απλώς θα μπήξει μια κλοτσιά στην πόρτα και αυτή θα ανοίξει εάν η κλειδαριά είναι μια συνηθισμένη, στάνταρτ κλειδαριά. Όμως, επειδή τις περισσότερες φορές βιάζονται, αυτοί θέλουν να μπουν όσο πιο γρήγορα γίνεται μέσα, μια κλειδαριά ασφαλείας θα τους καθυστερήσει. Και το πιο πιθανόν είναι να την αφήσουν και να πάνε στο επόμενο σπίτι. Το βλέπω κι εγώ όταν πηγαίνω σε σπίτια για να ανοίξω σε κόσμο που χάνει τα κλειδιά του. Σε είκοσι δευτερόλεπτα μπαίνω μέσα! Αν βάλεις μια ασφαλείας, αν βάλεις και μια δεύτερη, αν βάλεις και κάλυμμα στην κλειδαριά, γενικά όσο πιο πολύ τον καθυστερείς, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να εγκαταλείψει την προσπάθεια διάρρηξης».

 

Σκύλοι αντί συναγερμοί

Δεν είναι όμως μόνο τα συστήματα συναγερμού, οι κλειδαριές ασφαλείας, τα χρηματοκιβώτια και οι θυρίδες στην τράπεζα που έχουν τεράστια ζήτηση αυτές τις μέρες που επικρατεί αυτή η τρομοκρατία, αλλά και οι σκύλοι-φύλακες. Η Βίκυ Νικολάου, πρόεδρος του Καταφύγιου Σκύλων Λευκωσίας, επιβεβαιώνει πως το φονικό αύξησε τα τηλεφωνήματα ατόμων που θέλουν να… υιοθετήσουν σκύλο-φύλακα. Όπως μας λέει, πρόκειται για ένα φαινόμενο με αυξητικές τάσεις τον τελευταίο χρόνο. Το καταφύγιο ωστόσο αρνείται να δώσει για υιοθεσία σκύλους τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι τούς θέλουν για φύλακες γιατί, όπως επισημαίνει η κ. Νικολάου, «ο σκύλος δεν είναι σύστημα συναγερμού, ούτε είναι μια μηχανή. Είναι ένα ζώο με ανάγκες. Δεν μπορείς να το πετάξεις μες στην αυλή σου για να προσέχει αν θα έρθει κάποιος».

Σημειώνει εξάλλου πως δεν κάνουν όλοι οι σκύλοι για φύλακες, αλλά κάποιες συγκεκριμένες ράτσες, ενώ για να τον κάνεις φύλακα θα πρέπει να τον εκπαιδεύσεις… «Διότι ένα κατοικίδιο ακόμα και να γαβγίσει, πόσο θα το λάβεις υπόψη; Πόσο θα το εμπιστευτείς; Από την άλλη, εάν κάποιος βάλει στο στόχαστρο το σπίτι σου και εσύ έχεις έναν σκύλο-φύλακα, πόσο θα τον εμποδίσει αυτό; Το πιο πιθανόν να σου τον δηλητηριάσει»…

Πηγή: Πολίτης, της Μιράντας Λυσάντρου

elΕλληνικα

Ελληνικα