Ασφάλεια – Πως θα προστατέψουμε την Περιουσία μας – Μέρα Μεσημέρι – ΑΝΤ1
10 Μαΐου 2018
Αμόκ Κυπρίων στον απόηχο του διπλού φονικού
14 Μαΐου 2018

Σε συναγερμό η Πολιτεία από την έξαρση του εγκλήματος το οποίο δρα με κίνητρο τα μεγάλα κέρδη από τα ναρκωτικά και την προστασία

του Απόστολου Τομαρά

Η αποκάλυψη των όσων διαδραματίσθηκαν στην οδό Ζαλόγγου 7 στον Στρόβολο, 18 προς 19 Απριλίου, 25 μέρες μετά χωρίς αμφιβολία αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου μπροστά στη μεγάλη εικόνα του εγκλήματος στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα. Η αγριότητα του διπλού φονικού απλώς ήλθε να προστεθεί, στην έντονη δραστηριότητα που επιδεικνύει τους τελευταίους δύο μήνες, ο υπόκοσμος της Κύπρου. Εικόνα που εντείνει τις ανησυχίες πως η δολοφονία του ζεύγους στον Στρόβολο δεν ήταν συγκυριακό – μεμονωμένο περιστατικό, αλλά σχετίζεται άρρηκτα με την εξέλιξη της εγχώριας εγκληματικότητας.

Η δράση εγκληματικών στοιχείων μπορεί να συγκριθεί με την περίοδο, 1997-2001 οπότε και τότε ήταν σε ιδιαίτερη έξαρση η σύγκρουση των φατριών Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας σε βαθμό τέτοιο που προκάλεσε τότε συναγερμό στην κυβέρνηση Κληρίδη. Στον πόλεμο που ξέσπασε επικράτησε το κράτος που κατάφερε να επιφέρει καίρια πλήγματα στις εγκληματικές συμμορίες. Σχεδόν 18 χρόνια μετά, το έγκλημα εμφανίζεται ξανά ιδιαίτερα δραστήριο. Προσαρμόστηκε σε νέα δεδομένα, βγάζοντας προς την κοινωνία μια ανεξέλεγκτη αγριότητα κάτι που στο παρελθόν περιοριζόταν μόνο μεταξύ των φατριών.

Σε συναγερμό

Τα τελευταία περιστατικά που συγκλονίζουν το νησί έθεσαν άπαντες σε επιφυλακή, καθώς, όπως λέγεται εντός Αστυνομίας, η Κύπρος, σε όλα τα επίπεδα, βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης αποθράσυνσης του υποκόσμου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η αρχή έγινε από τον Στρόβολο, με τη δολοφονία του ζεύγους Χατζηγεωργίου, ακολούθησε η δολοφονία της ηλικιωμένης στην Αγλαντζιά και κορυφώθηκε με την άνευ προηγουμένου δολοφονική επίθεση εναντίον δύο μελών της Αστυνομίας, στη Λεμεσό. Όλοι οι δράστες μάλιστα φαίνεται ότι δρούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Στο σκηνικό που έχει στηθεί θα πρέπει να προστεθεί και ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει σε Λευκωσία και επαρχία με τους εμπρησμούς καφετεριών σχεδόν μέρα παρά μέρα προς «συμμόρφωση» των ιδιοκτητών που αρνούνται να πληρώσουν στον υπόκοσμο «προστασία». Από την εικόνα δεν μπορούν να εξαιρεθούν τις μαφιόζικες δολοφονίες, στο πρόσφατο παρελθόν, σε Αγία Νάπα και στην ορεινή Λεμεσό που φέρεται να σχετίζεται με το παιχνίδι επικράτησης και τις ζώνες δράσης στον υπόκοσμο. Περιστατικά που θυμίζουν τον πόλεμο στον υπόκοσμο τέλη της δεκαετίας του ’90.

Χωρίς αναστολές λόγω μεγάλων κερδών

Η έντονη κινητοποίηση των διωκτικών αρχών, μετά το διπλό φονικό αλλά και την επίθεση στους δύο αστυνομικούς δεν φαίνεται να προκαλεί αναστολές στα κακοποιά στοιχεία και αυτό είναι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Η οργή του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και τα τελεσίγραφα από υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ότι ο υπόκοσμος θα νιώσει την οργή των οργάνων της τάξης, δεν φαίνεται εκ του αποτελέσματος να τον αγγίζει κάτι που εκλαμβάνεται ως απροκάλυπτη πρόκληση έναντι του κράτους. Παρά την ύφεση που ακολούθησε του μεγάλου «πολέμου», των φατριών τέλη του ’90, το έγκλημα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές με βαθιά γνώση, δεν χτυπήθηκε στη ρίζα του.

Τουναντίον τα κακοποιά στοιχεία μετά από μια περίοδο μουδιάσματος, προσαρμόσθηκαν σε νέα δεδομένα διευρύνοντας τις δραστηριότητές τους και εμπλουτίζοντας τις μεθόδους τους. Αξιωματικός της αστυνομίας που έζησε τη μεγάλη αντεπίθεση του κράτους τη δεκαετία του ’90, υπενθύμισε πως χωρίς να εγκαταλείπει τον τζόγο και το εμπόριο γυναικών, ο υπόκοσμος δραστηριοποιήθηκε εκτενώς στο εμπόριο ναρκωτικών και στην παροχή προστασίας, με τα κέρδη του πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Υποστηρίζεται πως το κράτος από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 επέτρεψε στον υπόκοσμο να μεταλλαχτεί, υιοθετώντας «διεθνή πρότυπα», αποκτώντας επίπλαστη νομιμότητα και συχνά δημιουργώντας «δεσμούς» με επώνυμα πρόσωπα. Η ίδια πηγή εκτιμά ότι «κάθε πέντε χρόνια έχει παρατηρηθεί πως ο υπόκοσμος μετεξελίσσεται».

Η «παγκοσμιοποίηση»

Στο κομμάτι της αγριότητας που δείχνει να μεταλλάσσεται το έγκλημα, χαρακτηριστική είναι η άποψη που διατυπώνει πρώην αρχηγός της Αστυνομίας: «Το έγκλημα στην Κύπρο έχει υιοθετήσει χαρακτηριστικά χωρών της Ανατολικής Ευρώπης». Άποψη που ενστερνίζονται και εν ενεργεία αξιωματικοί με τους οποίους μιλήσαμε. Η είσοδος στην Ε.Ε. με την άρση των περιορισμών στη μετακίνηση πιστεύεται ότι έχει προσδώσει νέα μορφή στο έγκλημα με κύριο χαρακτηριστικό την περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής, όπως μας υποδείχθηκε. Επίσης σε ό,τι αφορά στην αγριότητα των εγκλημάτων εκτιμάται ότι συντείνει η χρήση από τους δράστες σκληρών ναρκωτικών αλλά και χημικών ουσιών σε μορφή χαπιών.

Ευθύνες

Για τις ευθύνες που προκύπτουν οι απόψεις διίστανται καθώς αγγίζουν πρόσωπα, πολιτικές και νοοτροπίες που πάνε χρόνια πίσω. Ως πρώτος αρνητικός παράγοντας εντοπίζεται η προσπάθεια ελέγχου των διωκτικών αρχών, σε πολιτικό επίπεδο. Στο κομμάτι αυτό επικριτικές απόψεις διατυπώνονται, και για την παρούσα πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας και το συγκρουσιακό κλίμα με την προηγούμενη ηγεσία της Αστυνομίας. Επικρίσεις διατυπώνονται για τη χαλάρωση που επικρατεί εντός του Σώματος, με κύριο χαρακτηριστικό την ευθυνοφοβία απλών αστυνομικών αλλά και αξιωματικών. Κλειδί στο παζλ είναι οι περιπτώσεις αστυνομικών που έχουν σχέσεις με τον υπόκοσμο κάτι που έχει παραδεχθεί δημοσίως η ηγεσία της Αστυνομίας. Τα όσα δε, λέγονται τις πλείστες περιπτώσεις χαμηλοφώνως, τα κατήγγειλε δημοσίως ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Πρόσφατη καταγγελία αφορούσε ένα από τα πρόσωπα συνελήφθησαν για τη δολοφονική επίθεση εναντίον των δύο αστυνομικών. Η δράση του συγκεκριμένου προσώπου, όπως είπε ο δήμαρχος Πάφου, ήταν γνωστή στις αρχές εντούτοις μέχρι τη σύλληψή του ουδείς τον είχε αγγίξει. Ο Αρχηγός Αστυνομίας εσχάτως δήλωσε πως η Αστυνομία, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο έργο της θα πρέπει, εκτός των άλλων, να απαλλαγεί από γραφειοκρατικές πρακτικές που της στερούν προσωπικό. Η άποψη που κυριαρχεί στις τάξεις της αστυνομίας είναι πως οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα και να βγουν μπροστά.

 

Πηγή: η Καθημερινή

elΕλληνικα

Ελληνικα